Ganzendons dekbedden
Ganzendons dekbedden zijn van de hoogste kwaliteit en voelen extra zacht aan. De donzen vulling isoleert zeer goed, waardoor ganzendons dekbedden licht van gewicht zijn en toch warm. Slaap heerlijk luxueus onder een dekbed met ganzendons!
Ganzendons dekbedden
Wil je graag een dekbed van dons kopen? Dan kun je kiezen tussen verschillende soorten vulling. Een van de mogelijkheden is beddengoed gevuld met ganzendons. Ganzendons is heerlijk zacht en zorgt voor een luxe gevoel. Maar ganzendons bezit naast zachtheid over nog veel meer pluspunten. Het dons voelt bijvoorbeeld heel licht aan en het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat er minder vulling nodig is voor een behaaglijke warmte en fijne comfort. Verder is ganzendons sterk ventilerend en vochtabsorberend. Ook is ganzendons bijzonder geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Inhoud:
- De voordelen van ganzendons
- Structuur van ganzendons
- Het verschil tussen eenden of ganzendons
- 90% of 100% ganzendons
- De verschillende soorten ganzendons
- Ganzendons en huisstofmijtallergie
- Ganzendons en duurzaamheid
De voordelen van ganzendons
Koop je een dekbed van ganzendons, dan weet je zeker dat het veel voordelen oplevert.
Hieronder staan ze allemaal nog eens op een rijtje:
- Ganzendons neemt transpiratievocht en verdampingswarmte gemakkelijk op. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur constant en behoudt je dekbed ook langer zijn frisheid.
- Dankzij de hoge isolatiewaarde van ganzendons is het materiaal een goede keuze voor koude nachten. Ganzendons zorgt er namelijk voor dat je het snel lekker warm hebt.
- Ganzendons is geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Door de isolerende en ventilerende eigenschappen is het geen fijn leefklimaat voor de huisstofmijt.
- Door de grote dons vlokken is ganzendons bijzonder licht.
- Ganzendons is een elastisch materiaal en de donspluisjes behouden hun vorm, zelfs nadat je het dekbed vaker opschudt
Structuur van ganzendons
Ganzendons komt onder de laag veren op de buik en borst van de gans vandaan. Ganzendons kun je jezelf voorstellen als een pluizig klein bolletje. Het ziet er in feite uit als een sneeuwvlok. In het midden zit een veertje, waar je verder niets van voelt. Dit veertje houdt het pluis bij elkaar. Een donsvlok beschikt over een hoge veerkracht en behoudt zijn vorm, ook na het opschudden en luchten van je dekbed. Je donzen dekbed gaat daardoor lang mee en zal niet snel veerkracht verliezen. Op het dons zelf zitten grotere veren en deze worden donsveren genoemd. Zo’n veer heeft een iets grovere structuur dan het dons zelf en kan door de tijk heen prikken.
Het verschil tussen eenden of ganzendons
Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen eenden of ganzendons. In vergelijking met eendendons heeft ganzendons meer vulkracht. De donsvlokjes van ganzendons zijn namelijk groter en zorgen dan ook voor meer comfort. Er is in dat geval minder dons nodig voor isolatie, waardoor je dekbed licht aanvoelt en goed ventileert. Een ander verschil tussen deze twee soorten dons is dat ganzendons vocht net iets beter opneemt. Verder zijn ganzenveren minder scherp dan eendenveren en ze prikken hierdoor minder snel door de tijk. Met het oog op duurzaamheid is ganzendons iets duurzamer dan eendendons. De reden hiervoor is dat ganzendons van oudere en grotere vogels afkomstig is. Eendendons komt van kleinere vogels en is daardoor net een beetje minder duurzaam en veerkrachtig dan ganzendons. Tot slot is er simpelweg minder aanbod in ganzendons, wat het materiaal prijziger maakt. Hoe schaarser een product, hoe hoger de prijs.
90% of 100% ganzendons
Twijfel je over het verschil tussen 90% of 100% ganzendons? Een dekbed met een percentage van 100% bestaat natuurlijk volledig uit dons. Dit zijn de zachte pluisjes zonder kern. Bij 90% dons is de laatste 10% inhoud aangevuld met veertjes. Over het algemeen geldt dat hoe meer percentage dons er in het dekbed zit, hoe lichter en veerkrachtiger deze is. Veel mensen vinden daarentegen een dekbed met wat veertjes erin prettig, omdat deze nog iets meer aanvoelt als donzen dekbed. Pak je het donzen dekbed vast, dan voel je de donsjes niet maar de veertjes wel.
De verschillende soorten ganzendons
Als je een dekbed of kussen van ganzendons zoekt, kun je ook te maken krijgen met verschillende soorten dons. Je vraag jezelf dan misschien af: welke soorten ganzendons zijn er? En wat is het verschil tussen de soorten ganzendons? Er bestaan dekbedden met Siberische ganzendons, Mazurische ganzendons en Europese ganzendons. Het verschil zit hem in de vulkracht van het dons: hoe hoger de vulkracht, hoe beter de isolatie. Siberische ganzendons heeft de hoogste vulkracht en is ook het meest zeldzaam. Hierna volgt Mazurische ganzendons en daarachter de Europese ganzendons.
Ganzendons en huisstofmijtallergie
Van nature is ganzendons geen fijn leefklimaat voor huisstofmijt. Het materiaal isoleert en ventileert goed, zodat huisstofmijt het er niet prettig vindt. Een dekbed van ganzendons is hierdoor zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Ganzendons en duurzaamheid
Wil je graag een donzen dekbed kopen, dan is het goed om te weten of het dons op een duurzame manier is verkregen. Naast dons van niet-levende pluk is er ook dons van levende pluk. Dit laatste is afkomstig van levende ganzen of eenden die worden gehouden om vaker dan één keer geplukt te worden. Vanwege dit onderscheid zijn er keurmerken die aangeven of het dons op een diervriendelijke manier is verkregen. Er zijn twee keurmerken die wijzen op zo min mogelijk dierenleed:
-
Responsible Down Standard (RDS)
- Down Pass
Verder zijn er nog een aantal andere keurmerken die je op een donzen dekbed kunt terugvinden:
-
Oeko-Tex (geen schadelijke stoffen in het textiel)
-
Nomite (geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie of luchtwegproblemen)
-
Downafresh greenLine (de gebruikte dons en veren voldoen aan de hygiënische eisen van EN12935, de herkomst ervan kan achterhaald worden en er zijn geen agressieve middelen gebruikt)
-
EN 12934 (met dit keurmerk is het zeker dat op het etiket de juiste informatie staat)
Twijfel je nog? Neem dan eens contact op met onze klantenservice. En ben je benieuwd naar andere materialen? Bekijk dan eens naar onze dekbedden van bamboe of katoen.