Laatste kans: elk 2e dekbedovertrek voor de halve prijs!

Waarom is dons beter dan synthetisch?

Donzen dekbed

Een dekbed met donzen vulling wordt over het algemeen als prettiger ervaren dan een dekbed met synthetische vulling. Dat heeft te maken met de voortreffelijke isolerende en vochtregulerende werking en omdat het materiaal bijzonder veerkrachtig en daarmee zacht is. Voor een comfortabele nachtrust doe je er dus verstandig aan om dons boven een synthetisch materiaal zoals microvezel of polyester te verkiezen.

  • Dons staat erom bekend zeer goed te isoleren. In tegenstelling tot synthetisch materiaal is er relatief weinig dons nodig om warmte vast te houden. Het dons op de borst van eenden en ganzen houdt de vogels niet voor niets warm in het water.
  • Omdat dons zo licht is, blijft het materiaal ook in de zomer geschikt voor een luchtig dekbed. Een dekbed van synthetische materialen daarentegen, is vele malen minder geschikt tijdens de zomer omdat het zwaardere dekbed niet in staat is om overtollige warmte af te voeren.
  • Dons wordt bovendien geroemd vanwege de vochtregulerende werking. We verliezen iedere nacht liters vocht. Het is dus van belang dat het dekbed 's nachts vocht absorbeert en het overdag weer afgeeft aan de lucht. Synthetische dekbedden doen dit een stuk minder goed dan donzen en kunnen daardoor al snel klam en zweterig aanvoelen.
  • In tegenstelling tot polyester of microvezel is dons enorm veerkrachtig. Dit zorgt ervoor dat het dekbed erg zacht aanvoelt. Om dezelfde reden zal een donzen dekbed ook langer volumineus blijven en zijn vorm behouden dan een synthetisch dekbed.