Laatste kans: elk 2e dekbedovertrek voor de halve prijs!

Hoe warm is een donzen dekbed?

dekbed dons

Hoe warm een donzen dekbed is kun je afleiden uit de warmteklasse, waarbij warmteklasse 1 de warmste en warmteklasse 4 de koelste is. Een donzen dekbed is licht van gewicht maar isoleert uitstekend en is in ieder seizoen uitermate geschikt. Bepalend voor de warmte van een donzen dekbed is de soort dons, de verhouding tussen dons en veertjes en het totale vulgewicht.

  1. Van welke soort dons is de vulling van het dekbed gemaakt? Ganzendons is weliswaar duurder dan eendendons, maar de warmte-isolatie en vochtregulatie is dan ook beter dan bij eendendons.
  2. Hoe ligt de verhouding tussen de hoeveelheid dons en veertjes in de vulling? Hoe meer veertjes, hoe meer de goede eigenschappen van het dons worden beperkt. Een dekbed met 90% dons - 10% veertjes is dus warmer dan wanneer het 60% dons - 40% veertjes zou zijn. Deze percentages tonen niet het aandeel in het volume maar in het gewicht, waarbij veertjes ongeveer tien keer zwaarder zijn dan dons.
  3. Wat is het totale vulgewicht van het dekbed? Hoe hoger het vulgewicht, hoe warmer het dekbed aanvoelt. Let erop dat je altijd dezelfde maten met elkaar vergelijkt, zodra je van twee verschillende dekbedden het vulgewicht naast elkaar houdt. Door het grotere oppervlak is het vulgewicht van een dekbed in een grotere maat logischerwijs hoger dan van een kleinere maat.