Woon je samen? Dan slaap je waarschijnlijk samen in één bed. Want dat hoort nou eenmaal bij een relatie, toch? Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk nog als je een partner hebt die elke nacht snurkt, onrustig ligt te draaien of ’s ochtends eindeloos lang blijft snoozen? Het kan dan verleidelijk zijn om apart te gaan slapen.
Smulderstextiel.nl onderzocht hoe vaak Nederlandse koppels bewust kiezen voor een slaapscheiding. Is af en toe of zelfs structureel apart slapen nog steeds taboe, of juist veel gewoner dan we denken? In samenwerking met bureau Panel Inzicht ondervroegen we 1.600 Nederlanders naar hun slaapgewoonten binnen de relatie.
Wat vinden we het irritantst aan samen slapen?
Hoeveel je ook van elkaar houdt: je partner kan ‘s nachts soms flink irritant zijn. Bijna twee derde van de Nederlanders heeft zich weleens aan een bedpartner geërgerd, omdat hij of zij de nachtrust verstoorde (64,6%). Bij 10,2% van de Nederlanders gebeurt dat regelmatig of zelfs elke nacht opnieuw.
Maar wat is eigenlijk het irritantste wat je bedpartner ‘s nachts kan doen? Snurken! Uit de ondervraging blijkt dat 88,5% van de Nederlanders zich hieraan ergert. Ook het stelen van het dekbed eindigt hoog op onze irritatielijst. Uit ons eerdere onderzoek naar slaapruzies bleek al dat meer dan de helft van de Nederlanders geregeld onenigheid heeft over elkaars slaapgedrag.
Wanneer kiezen we voor een slaapscheiding?
Het is heel normaal om je af en toe te ergeren aan je bedpartner. Dat betekent natuurlijk niet dat je meteen apart hoeft te gaan slapen. Toch zijn er situaties waarin we wél serieus overwegen om een ander bed op te zoeken. Eén van de grootste boosdoeners? Vieze geurtjes.
Voor 66,3% van de Nederlanders is een stinkende bedpartner reden genoeg om ergens anders te gaan liggen. Al hangt het er vaak wel vanaf hoe vaak het voorkomt en hoe heftig het is. Een beetje ochtendadem zal dus echt niet meteen een sleep divorce betekenen.
Naast vervelende geurtjes zijn ook dronkenschap (65,6%), gesnurk (64,3%), een ziekte of het herstel daarvan (53,7%) en het maken van verschillende soort geluiden, zoals tandenknarsen (50,4%) veelgenoemde redenen om een slaapscheiding serieus te overwegen.
Wie kiezen er daadwerkelijk voor een slaapscheiding?
Ooit eens, af en toe, vaak of eens elke nacht: 41,4% van de samenwonende Nederlanders heeft bewust weleens gekozen voor een heuse slaapscheiding. Waar het bij 18,4% slechts eenmalig was, kiest 22,8% van de Nederlanders hier vaker voor.
Vooral onder jonge stellen is het percentage apartslapers hoog, maar ook per opleidingsniveau zijn er grote verschillen. Over het algemeen geldt: hoe hoger opgeleid, hoe vaker er wordt gekozen om apart van elkaar te slapen.
Wie stelt een slaapscheiding voor?
De beslissing om apart te gaan slapen neem je vaak niet zomaar. Misschien heb je het na een paar onrustige nachten eens overwogen, gewoon om verzekerd te zijn van een goede nachtrust. Uit het onderzoek blijkt dat mannen hierbij vaker het voortouw nemen: 48,3% van de mannen zegt dat zíj het meestal zijn die voorstellen om apart te slapen. Bij vrouwen ligt dat percentage iets lager, op 42,5%.

Wie moet ergens anders in huis gaan slapen?
Een luchtbed in de werkkamer, de slaapbank of de logeerkamer: zodra een slaapscheiding ter sprake is gekomen, zijn het vaker mannen die aan het kortste eind trekken. Zij zijn in 53,1% van de gevallen degenen die een ander bed (moeten) opzoeken, tegenover 35,3% van de vrouwen.
Waarom willen we juist wél samen slapen?
Nog altijd kiezen veel koppels er bewust voor om wél samen een bed te delen. De belangrijkste reden? Intimiteit of seks. Bijna zes op de tien Nederlanders noemt dit als reden om met zijn of haar partner in één bed te slapen. Ook doen we dit vaak uit gewoonte (45,7%) of omdat we het simpelweg gezellig vinden (44,5%).
Samen of apart: zijn we tevreden over onze keuze?
Of we nu elke nacht samen slapen of af en toe kiezen voor aparte bedden: de meeste Nederlanders zijn tevreden met hoe het gaat. In totaal zegt 84,5% van de samenwonenden dat ze een goede balans hebben gevonden in hun slaapgewoonten binnen de relatie.
Vooral 65-plussers zijn opvallend tevreden: maar liefst 93% van hen geeft aan niets te willen veranderen. Zij lijken hun ideale slaappatroon te hebben gevonden. Jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar scoren daarentegen het laagst op tevredenheid. Voor deze groep is het nog wat vaker zoeken naar de perfecte balans.
Over dit onderzoek
Smulderstextiel.nl onderzocht hoe vaak Nederlandse koppels kiezen voor een slaapscheiding. Is af en toe of zelfs structureel apart slapen nog steeds een taboe, of is het juist veel gewoner dan gedacht? Om hier antwoord op te krijgen, liet de beddengoedspecialist een onderzoek uitvoeren door Panel Inzicht.
Aan het onderzoek namen 1.600 Nederlanders deel. De dataverzameling vond plaats in het voorjaar van 2025. De resultaten zijn gewogen en representatief voor de Nederlandse volwassen bevolking op geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.