Nu: elk 2e dekbedovertrek voor de halve prijs!
Kennisdossier: zo creëer je een goede nachtrust bij nachtdiensten en onregelmatige werktijden

Kennisdossier: zo creëer je een goede nachtrust bij nachtdiensten en onregelmatige werktijden

In de zorg, horeca, beveiliging en veel andere branches heb je niet altijd een vaste werktijd. Soms werk je ook ‘s nachts, wat je slaapritme flink in de war kan gooien. Erg vervelend, vooral omdat 1 op de 10 Nederlanders sowieso al slaapproblemen heeft.

Maar wat is het belang van een goede nachtrust? En hoe zorg je ervoor dat je goed slaapt, ook als je slaapritme soms afwijkt van de norm? In deze kennisgids vind je informatie over het hoe je omgaat met een bijzonder slaapritme, en tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Inhoudsopgave

Het belang van goed slapen

Slaap is niet alleen comfortabel in bed liggen en uitrusten. Je lichaam heeft dit herstelmoment hard nodig, zeker na een lange werkdag. Dit zijn de voordelen van een goede nacht slaap:

Herstellen en verwerken

Na een onrustige nacht voel je je ‘s ochtends vaak een stuk minder scherp. Dit komt doordat je hersenen tijdens het slapen herstellen. Gedurende je nachtrust krimpen je hersenen tijdelijk, waardoor het hersenvocht meer ruimte heeft om afvalproducten weg te spoelen. Het is dus letterlijk een schoonmaakbeurt voor je brein!

Ook je geheugen en emoties hebben baat bij een goede nachtrust. Sommige verbindingen worden sterker tijdens je slaap, zodat je dingen beter kunt onthouden. Andere worden juist zwakker, waardoor je minder spanning ervaart. Zo kan slaap ervoor zorgen dat stress en emoties minder erg worden. 

Risico’s van slechte slaap voor nachtwerkers

Als je onregelmatige uren werkt of regelmatig een nachtdienst oppakt, is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk minder goed. Niet prettig, want veel beroepen waarbij ‘s nachts gewerkt wordt, zijn erg stressvol. Denk aan nood- en spoeddiensten, zorgverlening, beveiliging, transport en luchtvaart. 

In deze branches is alertheid heel belangrijk. Ben je er door een slechte nacht slaap niet helemaal bij? Dan maak je sneller fouten. Daarnaast heb je ook sneller last van stress door het veeleisende werk, en kun je deze emoties minder goed verwerken.

Klachten door slecht slaapritme

Wist je dat slapen minstens zo belangrijk is als eten? Als je regelmatig nachtdiensten draait en niet bewust omgaat met je slaapritme, kun je last krijgen van zowel fysieke als mentale klachten:

Lichamelijke klachten

Als je regelmatig slaap tekort komt, kan dit een negatieve impact hebben op je gezondheid. Zo kan een langdurig slaaptekort de kans op aandoeningen zoals Alzheimer en hart- en vaatziekten vergroten. 

Ook handig om te weten: slecht slapen beïnvloedt je hormonen. Door een slechte nachtrust maken we minder hormonen die zorgen voor het gevoel van verzadiging (een vol gevoel). Je hebt dus meer honger, en loopt bij langdurig slaaptekort een grotere kans op overgewicht.

Mentale klachten

Ook voor je mentale gezondheid is een goede nachtrust erg belangrijk. Als je regelmatig slaap tekort komt, is de kans op concentratieproblemen, een burn-out, en zelfs een depressie een stuk groter. Het kan bestaande psychische kwetsbaarheden daarnaast ook versterken.

Tips voor een betere nachtrust

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om beter te slapen als je nachtdiensten of onregelmatige tijden werkt. We verdelen de tips onder in voorbereidingen, aanpassingen in je slaapkamer en wat je kunt doen als je toch wakker ligt:

Voorbereiding op het slapen

Ook als je een nachtdienst hebt en ‘s avonds niet in bed ligt, kun je je voorbereiden op de momenten waarop je eindelijk uit kunt rusten. Dit doe je als volgt:

Creëer een slaaproutine

Zelfs als je niet rond een ‘normale’ tijd naar bed gaat, is een routine heel belangrijk. Zo geef je je lichaam het signaal dat het tijd is om te ontspannen. Lees een boek, neem een bad of drink een kop kamillethee om tot rust te komen. Leg schermen minstens een uur voor het slapengaan weg.

Een lichte snack voor het slapen

Een zware maaltijd voordat je gaat slapen is niet verstandig. Je lichaam blijft namelijk actiever omdat je spijsvertering hard aan het werk is. Met honger naar bed is natuurlijk ook niet fijn: kies daarom als je trek hebt een lichte snack, zoals een stuk fruit of rijstwafels. 

Heb je na je nachtdienst behoefte aan een stevige maaltijd? Laat het dan een uur of twee zakken voordat je in bed stapt. Ook zijn er bepaalde producten die je nachtrust kunnen bevorderen. Voeding met het aminozuur tryptofaan kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, stimuleren. 

Tryptofaan vind je onder andere terug in bananen, dadels, kaas, pinda’s, pruimen, zonnebloempitten en amandelen. Ook zuivelproducten (zoals een warm glas melk) kunnen zorgen voor een betere nachtrust. 

Geen alcohol of cafeïne

Wist je dat cafeïne nog minstens drie uur na het drinken van je kopje koffie of energy drink zorgt voor een slechtere nachtrust? Ook alcohol zorgt voor een onrustige nacht: je komt hierdoor minder diep in slaap. Je kunt drankjes hiermee dus beter vermijden als je een goede nachtrust wil hebben, zeker in de aanloop naar je bedtijd.

Bereid je lichaam voor op de nachtdienst

Ga je van dag- of avonddiensten over op nachtdiensten? Dan is het belangrijk om je lichaam hier goed op voor te bereiden. Dit kun je doen door een slaapschema aan te houden. Hiermee laat je je lichaam langzaam maar zeker wennen aan je nieuwe routine. 

Een voorbeeld hiervan is het volgende schema, waarbij je je lichaam voorbereidt op de overgang van avonddiensten naar nachtdiensten:

Je schuift dus elke dag (of nacht) je bedtijd met 1 tot 2 uur door. Dit kun je natuurlijk ook toepassen op andere onregelmatige diensttijden.

Lichttherapie

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat lichttherapie kan helpen bij het aanpassen van je slaapritme. Daarnaast helpt lichttherapie mensen die te weinig daglicht krijgen: ideaal als je regelmatig de nachtdienst hebt dus. 

Het is wel aan te raden om dit in overleg met een slaapspecialist aan te schaffen. Zo leer je gelijk hoe je dit op de juiste manier kunt gebruiken en welk soort lamp je het best kunt gebruiken.

Zo pas je je omgeving aan

Niet alleen je routine heeft invloed op je nachtrust. Ook je slaapkamer kan bijdragen aan een betere (of slechtere) slaap. Deze aanpassingen kun je maken om beter te slapen:

Verduisterende gordijnen

Als je nachtdiensten draait, slaap je waarschijnlijk voornamelijk op momenten dat het buiten nog licht is. Daglicht kan ervoor zorgen dat je hersenen actiever blijven, en dat je dus moeilijker in slaap komt. Verduisterende gordijnen maken de kamer donker genoeg om je brein te overtuigen dat het echt bedtijd is. 

Geluidsdemping

Er is niets vervelender dan wakker liggen door andermans geluiden. Geluidsdemping in de kamer is daarom een uitkomst als je in een gehorig huis of appartement woont. Een aantal manieren om geluid te dempen in de slaapkamer zijn:

  1. Dubbele (of driedubbele) beglazing voor je ramen (en deze sluiten voor het slapengaan)
  2. Geluidswerende gordijnen van dikke stoffen
  3. Weerstrips of tochtbanden
  4. Rolluiken
  5. Geluidsabsorberende isolatieplaten, zoals vaak in opnamestudio’s gebruikt worden
  6. Vloer- en plafondisolatie
  7. Wandpanelen van geluiddempend materiaal, zoals kurk
  8. Textiel in de slaapkamer, zoals vloerkleden en dikke dekbedden

Je kunt natuurlijk ook investeren in een goed paar oordopjes als je geen mogelijkheden hebt om je slaapruimte aan te passen.

Het juiste beddengoed en matras

De kwaliteit van je slaap hangt ook deels af van het bed waar je op slaapt en het beddengoed dat je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een goed, ondersteunend matras of word je regelmatig met spierpijn wakker? En is je dekbed dik genoeg, of misschien juist te warm?

Let daarom goed op de kwaliteit van de producten waar je in (en op) slaapt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de stoffen ademend zijn, zodat je niet wakker wordt doordat je het veel te warm hebt. Voorbeelden van materialen en hun functie vind je hier:

  • Katoen: een ademende stof die de basis is voor andere soorten stoffen, zoals katoen-satijn (minder ademend, meer glans) en percale katoen (zacht en verkoelend).
  • Linnen: een luchtige, vochtabsorberende stof die zachter wordt na elke wasbeurt.
  • Polyester: een goedkope stof die niet kreukt, maar ook slecht ventileert en daardoor zweterig kan worden als je snel warm wordt tijdens het slapen.
  • Zijde: een zachte, verkoelende, hypoallergene stof die voorzichtig gewassen moet worden (kan niet in de droger).
  • Tencel (lyocell): een ademende, zachte stof van houtvezels. Moet voorzichtig gewassen en gedroogd worden.
  • Bamboe: een verkoelende, antibacteriële, zachte stof die bij uitstek geschikt is voor warme zomermaanden. 

Kies voor rustgevende kleuren

Geloof het of niet, maar de kleuren in je slaapkamer kunnen invloed hebben op hoe je slaapt. Naast neutrale kleuren kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld lichtblauw, groen en lichtbruin. Dit zijn natuurlijke kleuren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller tot rust komt. Je kunt je kamer beter niet paars verven: er wordt weleens gezegd dat je hierdoor slechter slaapt en dat de kans op nachtmerries verhoogt.

Schone lucht in de slaapkamer

Laat je slaapkamer regelmatig luchten, zelfs als het buiten koud is. Door af en toe minstens een paar minuten de ramen open te laten staan, verbeter je de luchtkwaliteit in je kamer. Het is natuurlijk ook gezond om met de ramen open te slapen, maar hierdoor laat je wel meer geluid binnen, wat juist averechts kan werken. 

Je kunt de luchtkwaliteit ook verbeteren door luchtzuiverende planten in je slaapkamer te zetten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Aloë vera, lepelplant, krulvaren en vrouwentong.

Je ligt toch wakker: wat nu?

Lig je alsnog regelmatig wakker na een nachtdienst? Dan is het fijn om te weten wat je moet doen als je de slaap niet kunt vatten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Mediteren

Hoewel ademhalingsoefeningen en meditatie geen garantie zijn voor een goede nachtrust, helpt het je kalmeren. Zo ben je minder gefocust op het probleem (niet slapen), en neem je stappen om je gevoel van ontspanning te stimuleren. 

Je kunt gebruik maken van een meditatie-app op je telefoon, maar nog beter is om een boekje met meditatie-oefeningen te kopen of een andere schermloze optie te zoeken. Het licht van je telefoon kan namelijk weer averechts werken als je de slaap niet kunt vatten.

Niet naar de klok kijken

Als je wakker ligt, is het beter om je wekker en andere klokken in je slaapkamer om te draaien. Zodra je gefocust raakt op het verstrijken van de tijd, kun je gefrustreerd raken en blijf je checken hoeveel tijd er voorbij is gegaan.

Yoga

Het is geen aanrader om fanatiek te gaan sporten als je niet kunt slapen. Yoga kan echter heel rustgevend zijn. Zo kun je jezelf ‘gronden’ en ga je minder snel piekeren. Piekeren kan er namelijk voor zorgen dat je nog langer wakker ligt. Je kunt dit ook combineren met meditatie of ademhalingsoefeningen.

Doe iets saais

Als je echt niet kunt slapen, kan het fijn zijn om even uit bed te stappen en te resetten. Focus dus op iets anders voordat je weer terug naar bed gaat. Saaie taken zijn hiervoor ideaal, bijvoorbeeld het vouwen van de was. Doe dit bij gedempt licht.

Schrijf je gedachten op

Blijf je piekeren en kun je daardoor de slaap niet vatten? Dan is het handig om dit even van je af te schrijven. Houd een notitieboekje en een pen naast je bed voor deze momenten: zo kun je het snel opschrijven en blijven de gedachten niet door je hoofd spoken.

Hulp bij slapeloosheid

Als je langdurig worstelt met slapeloosheid, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Neem contact op met de huisarts als je vaak last hebt van bijvoorbeeld:

  • Frequente vermoeidheid na het slapen: je wordt wakker en voelt je niet uitgerust.
  • Aanhoudende slaapproblemen: langer dan 3 maanden, tenminste 3 keer per week.
  • Slechter dagelijks functioneren: concentratieproblemen, slecht humeur, sombere gedachten.
  • Rusteloze benen: een vervelend gevoel in je benen als je rustig zit of ligt, waarbij je de drang hebt om je benen te bewegen.
  • Snurken: hevig en regelmatig snurken, waardoor je je partner (of jezelf) wakker maakt. 
  • Slaapwandelen: regelmatig bewegen, lopen of andere activiteiten uitvoeren tijdens het slapen.

Hulp zoeken bij werkgever

Als je door onregelmatige werktijden of nachtdiensten een slecht slaapritme hebt, is er natuurlijk de mogelijkheid om dit met je werkgever te bespreken. Op basis van de Arbeidstijdenwet (ATW) moet jouw werkgever namelijk rekening houden met jouw persoonlijke omstandigheden bij het inroosteren van nachtdiensten. Ook medische redenen kunnen een aanleiding zijn om een aangepast rooster te krijgen.

Trek dus op tijd aan de bel als je door persoonlijke of medische omstandigheden geen avond- of nachtdienst kunt draaien. Werkt je werkgever niet mee? Dan kun je bij het kopje ‘Regelgeving’ kijken wat jouw rechten en plichten zijn als het aankomt op onregelmatige werktijden en nachtdiensten.

Hulp zoeken bij een arts of specialist

Als je fysieke of mentale klachten ervaart door een gebrek aan slaap, kan een huisarts je hierbij helpen. Zij kunnen je namelijk doorverwijzen naar de juiste specialist, waarmee je samen op zoek gaat naar de bron van het probleem en oplossingen hiervoor. 

Vergoedingen van zorgverzekering

Het slaaponderzoek en de behandeling bij grote organisaties zoals het Nederlands Slaap Instituut (NSI) worden over het algemeen vergoed binnen het basispakket van je zorgverzekering. Hiervoor is dus geen aanvullende verzekering nodig. Wel spreek je je verplicht of vrijwillig eigen risico aan. 

Sommige slaapcursussen en vormen van slaaptherapie krijg je (deels) vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Hier gelden wel voorwaarden voor. Zo moet er sprake zijn van een comorbide diagnose. Dit betekent dat je naast slaapproblemen dus ook last moet hebben van andere aandoeningen, zoals stemmingsproblemen of angstklachten.

Slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen en verwante stoffen, zoals de zogeheten Z-drugs) krijg je over het algemeen niet vergoed uit de basisverzekering als je slaapproblemen hebt. 

Bronnen

RIVM: https://www.rivm.nl/documenten/suggesties-bij-werken-in-nacht-voor-werknemers-en-werkgevers
SEIN: https://www.sein.nl/hulp-bij-slaap/adviezen-bij-slaapproblemen/onregelmatige-werktijden/
CNV: https://www.cnv.nl/themas/werktijden/ploegendienst/
Arboportaal: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/werk–en-rusttijden-arbeidstijdenwet/nachtdienst/wat-zegt-de-wet-over-nachtdiensten
UCLA Health: https://www.uclahealth.org/medical-services/sleep-medicine/patient-resources/patient-education/coping-with-shift-work
Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-extra-loon-als-ik-%E2%80%99s-nachts-in-het-weekend-of-op-een-feestdag-werk
OLVG: https://www.olvg.nl/medische-informatie/slecht-slapen-of-slapeloosheid
IZZ: https://www.izz.nl/8-nachtdienst-tips-zo-draai-je-gezonde-nachtdiensten-de-zorg 

Over Manon

Manon houdt zich bezig met het assortiment. Ze selecteert beeldmateriaal, heeft contact met de merken en leveranciers en zorgt er mede voor dat alles piekfijn op de website staat. Wanneer er tijd is schrijft ze graag een blog over nieuwe trends, collecties of een interessant slaapfeitje!

meer over Manon
Gerelateerde producten