Wat kun je doen tegen een jetlag?

Wat kun je doen tegen een jetlag?

Wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk niet de eerste dagen van je welverdiende vakantie uitgeput zijn omdat je een jetlag hebt overgehouden aan je vlucht. Helemaal te voorkomen is zo’n jetlag niet, maar je kunt je lichaam wel op de aanstaande veranderingen voorbereiden!

Biologische klok

Een jetlag ontstaat bij het maken van een verre reis doordat je in relatief korte tijd door meerdere tijdzones heen vliegt. Je biologische klok raakt zo in de war en je lichaam begrijpt je slaap-waakritme niet meer. De meest bekende eigenschap van een jetlag is natuurlijk oververmoeidheid, maar je kunt er ook hoofpijn, concentratieproblemen en een verminderde eetlust door krijgen. Niet wenselijk als je een dure reis hebt geboekt en je wilt gaan genieten van je vakantie.

West naar oost

Over het algemeen hebben mensen die naar het oosten reizen sneller last van een jetlag. Dit komt omdat je dan als het ware met de klok mee reist. Wie bijvoorbeeld naar Japan reist, waar het in onze winter acht uur later is, komt bijvoorbeeld om 22.00 uur op plaats bestemming aan, terwijl het voor zijn gevoel nog maar 14.00 uur is. Vertel je lichaam dan maar eens dat je moet gaan slapen omdat het bijna nacht is… Als je naar het westen gaat, reis je tegen de klok in waardoor je dag juist langer wordt. Hierdoor ervaar je minder snel een jetlag.

jetlag_1

Voor de reis

Het spreekt voor zich dat mensen met een strak georganiseerd dagelijks leven sneller last hebben van een jetlag. Het slaap- en eetpatroon wordt tijdens een verre reis danig in de war geschopt en een flexibeler ingesteld persoon zal minder snel problemen met de veranderingen hebben. Voor beide kampen is het aan te raden vooraf het slaapritme aan te passen. Reis je naar het oosten, begin dan een paar dagen van te voren met iedere dag je slaapritme een uurtje naar voren te verleggen. Reis je naar het westen, ga dan juist iedere dag een uurtje later slapen en opstaan. Maar let op: ga niet langer of korter slapen, dat verstoort je ritme alleen maar meer!

Tijdens de vlucht

Ook wanneer de veranderingen juist optreden is het nog mogelijk de gevolgen van de verre reis tot een minimum te beperken. Drink bijvoorbeeld geen cafeïne of alcohol tijdens de vlucht, maar neem vooral veel water tot je. En hoe graag je ook wilt slapen; slaappillen zijn taboe! Het maakt je juist slaperiger wanneer je de plaats bestemming hebt bereikt. Blijf ook vooral in beweging. Strek je benen regelmatig door een stukje te lopen in het vliegtuig of naar de wc te gaan, of doe op je stoel wat oefeningen om de bloedsomloop op gang te houden.

Op plaats bestemming

Wanneer je eenmaal geland bent, is het zaak je zo snel mogelijk aan te passen aan je nieuwe leefomgeving. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je daar even doorheen bijt raak je snel gewend aan de nieuwe tijdzone. Begin bijvoorbeeld meteen met het eten op de tijden die je gewend was. Plan dit ook van te voren; kom je op etenstijd aan op je bestemming, zorg dan ook dat je honger hebt. Ga niet meteen slapen na je vlucht, zeker niet als je met daglicht bent geland. Zoek dan juist het licht op, je lichaam went dan sneller aan de nieuwe tijdzone.

Foto: 1000 Words / Shutterstock
Foto: 1000 Words / Shutterstock

Nog meer tips

Er zijn nog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden om het effect van een jetlag zo laag mogelijk te houden:
– reis uitgerust en zonder stress
– zet je horloge tijdens je vlucht al op de lokale tijd van je bestemming
– eet vooraf niet te zwaar; je spijsvertering verloopt langzamer dan normaal
– als het mogelijk is, plan dan een tussenstop in je reis
– plan indien mogelijk je aankomst in de middag of vroege avond

Vorig artikel
Volgend artikel