Wat is flanel voor stof?

Wat is flanel voor stof?

Wil je een nieuw dekbedovertrek kopen maar weet je niet wat het verschil is tussen flanel en andere materialen, zoals katoen of katoen-satijn? Terwijl je gewoon op zoek bent naar een zacht en warm dekbedovertrek. De textielsoort flanel komt goed van pas tijdens koude nachten en is daarom erg geschikt voor koukleumen. Alle eigenschappen en voor- en nadelen van deze stof leggen we graag aan je uit!

Wat is flanel?

Oorspronkelijk komt flanel uit Wales, waar het sinds de 17e eeuw wordt gemaakt. Flanel is een stof die is vervaardigd uit los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding, waarna de stof nog wordt geruwd. Bij het ruwen van de stof worden de vezels aan het oppervlak overeind gezet om een poolachtig oppervlak te creëren. Het flanellen beddengoed bij Smulderstextiel.nl is gemaakt van 100% katoen en is aan twee zijden geruwd voor extra comfort. Doordat de textielsoort een andere weeftechniek heeft als bijvoorbeeld katoen-satijn, voelt de stof anders aan en heeft het andere kenmerken.

Wat zijn de eigenschappen van flanel?

Flanel is gemaakt van 100% katoen. Het beddengoed voelt extra fluwelig en zacht aan omdat het aan beide kanten geruwd is. Door het ruwen van de stof krijgt het namelijk een extra wollig en dik laagje. Flanel-katoen heeft een warmte isolerend effect en past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan. Dat maakt flanel zeer geschikt om in de kille winternachten onder te slapen of als jij het ’s nachts sowieso snel koud hebt.

Flanellen dekbedovertrekken

Flanellen dekbedovertrekken hebben de goede eigenschappen van katoen; het materiaal is sterk, vocht absorberend en soepel. Doordat de katoenen stof nog is opgeruwd beschikt het over een wollig, donsachtig laagje waardoor het overtrek heerlijk zacht en comfortabel aanvoelt. Bovendien zijn flanellen dekbedovertrekken extra warm zodat je tijdens de koudere jaargetijden of wanneer je het snel koud hebt in bed van een warme en fijne nachtrust kan genieten. Een dekbedovertrek van katoen flanel zorgt ervoor dat je er het hele najaar en winter lekker warmpjes bij ligt.

Onderhoud: flanel wassen en drogen

Je kunt je flanellen beddengoed gewoon tot 60 graden wassen en in de droger gooien. Heb je geen zin om te strijken en ga je liever voor een kreukloos overtrek op je bed? Stop het dekbedovertrek dan niet in de droger, maar hang het na het wassen direct uit over een droogrek en vouw het na het drogen netjes op, dan voorkom je de meeste kreukels.

 

Bekijk alle flanellen dekbedovertrekken >>
Vorig artikel
welke warmteklasse dekbed
Volgend artikel