Tips voor veilig samen slapen

Tips voor veilig samen slapen

Oké, dus samen slapen is hot. Begrijpelijk, want het is heerlijk om met je kindje knuffelend in slaap te vallen. Maar het leidt ook tot een heftig debat, want ondanks de voordelen kan co-sleeping gevaarlijk zijn.

Slapen in één bed levensgevaarlijk?

Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid raadt samen slapen dan ook af. In elk geval met baby’s tot 4 maanden. Kinderarts en bestuurslid van van Landelijke werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Adèle Engelberts licht dit toe in een artikel van NRC Next: „In de eerste levensmaand vergroot samen slapen de kans op wiegendood negen keer in vergelijking met apart slapen, in de tweede maand vier keer en in de derde maand 1,7 keer.” Het is duidelijk, samen slapen is niet zonder gevaar.

Tips om veilig samen te slapen

Toch kun je prima veilig samen slapen als je bepaalde regels in acht neemt. Ga nooit samen met je kindje slapen als je zelf heel moe of ziek bent, alcohol of drugs hebt gebruikt, of medicijnen die je reactievermogen verminderen! Rook je? Dan wordt het afgeraden om met je kindje in slaap te vallen. Ook wanneer je niet in het bijzijn van je baby rookt vergroot roken namelijk het risico op wiegendood.

Een veilige slaapplek

Bedenk bovendien goed dat bedden voor volwassenen niet gemaakt zijn voor kleine kinderen. Om te voorkomen dat je kindje het te warm krijgt, stikt of klem komt te zitten, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het grote bed ook een veilig bed wordt. Let daarbij op de volgende punten:

  • zorg voor een stevig matras. Een zacht matras of waterbed is niet geschikt voor co-sleeping
  • zorg ervoor dat er geen spleet is in bed waar de baby in klem kan komen te liggen
  • zorg ervoor dat de baby niet uit bed kan vallen of tussen het matras en de muur klem kan komen te zitten
  • zorg voor een slaapkamertemperatuur van 16-18 graden en kleed de baby niet te warm aan
  • zorg ervoor dat de baby uit de buurt van kussens blijft
  • zorg ervoor dat je bedpartner weet dat de baby bij jullie in bed ligt
  • leg de baby altijd op zijn rug te slapen. Lees hier waarom.
  • laat de baby nooit alleen in het grote bed slapen. Dit geld trouwens ook voor jonge kinderen.
  • slapen er meerdere kinderen bij jullie in bed? Zorg er dan voor dat er altijd een volwassenen slaapt tussen de baby en een ouder kind.
  • laat geen huisdieren in bed slapen
  • slaap nooit met de baby op de bank!

Geef je de fles?

Wanneer je geen borstvoeding geeft is het beter om niet met z’n allen in één bed te slapen. Je baby is dan namelijk niet gefixeerd op de borst en kan in bed gaan ‘zwerven’. Een co-sleeper kan dan uitkomst bieden, maar ook een ledikantje of wiegje naast je eigen bed zorgt voor een veilige slaapplek. Met beide opties ligt je kindje toch nog dicht bij je en kan je zonder te veel gedoe nachtvoedingen geven. Alle voordelen van samen slapen, maar dan veilig apart!

Meer tips en informatie over bedsharing en de omstandigheden waarin dit onveilig is, lees je in de speciale folder van Unicef Sharing a bed with your baby.

Vorig artikel
Volgend artikel