Slapen met raam open of dicht; wat is gezonder? | Smulderstextiel.nl Blog

Slapen met raam open of dicht; wat is gezonder?

slapen raam open of dicht gezonder

Veel mensen vragen zich af of het nu wel of niet gezond is om met het raam open te slapen. De een slaapt met het raam wagenwijd open, de ander zet het raam op een kier en weer een ander slaapt met het raam potdicht. Wat zijn de voordelen van een frisse slaapkamer en waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rijtje!

Zomer en winter

In de zomer slapen we waarschijnlijk allemaal het liefst met een open raam, zeker als de temperaturen tropische waarden bereiken. In een warme slaapkamer in slaap vallen is immers moeilijk en oncomfortabel. Een open raam zorgt voor frisse lucht en ventilatie, waardoor je prettiger slaapt. De vraag is of een open raam in de winter, als het een stuk frisser is buiten, ook zo goed is. Als het buiten guur en koud is, houd je immers het liefst je ramen dicht. Toch zijn er goede redenen om je raam in ieder geval op een kiertje te laten staan.

Ideale temperatuur in de slaapkamer

De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt zo rond de 18 graden. Zodra je in slaap valt, zakt de temperatuur van het lichaam. Is het te warm in de slaapkamer, dan zweet je en slaap je onrustig. Bij te lage temperaturen belast je het lichaam te veel, omdat deze zelf steeds moet corrigeren om tot een goede slaaptemperatuur te komen. Vanzelfsprekend beïnvloedt dit je nachtrust op een nadelige manier. Dit houdt in dat het niet goed is om met alle ramen dicht te slapen, maar ook niet om met het raam wagenwijd open te slapen als het buiten vriest.

ramen_open_2

Is het slapen met raam open gezonder?

Of jouw voorkeur nou uitgaat naar ’s nachts of overdag: het ventileren van je slaapkamer is essentieel. Remon Jonker, adviseur milieu en gezondheid bij de GGD, stelt dat de slaapkamer vaak de slechtst geventileerde ruimte in huis is. Je slaapkamerraam openhouden is verstandig want de slaapkamer moet altijd goed geventileerd worden, met name ter voorkoming van schimmel en huisstofmijt. Volgens slaaptherapeute en somnoloog Ingrid ter Beek ligt de ultieme slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Voor een goede nachtrust, moet je vooral comfortabel zijn met het klimaat in jouw slaapkamer. Wanneer je lichaam te koud of juist te warm is, kan dit resulteren in een slechte nachtrust. Slapen met een open raam is dus geen garantie voor een beter slaap, aldus Verbeek. Kortom, houd rekening met het seizoen en het weer buiten. Maar ventileer je slaapkamer goed en of je dat nu ’s nachts of overdag doet, dat is aan jou.

Voordelen slapen met raam open

Het is daarentegen wél goed om met het raam op een kiertje te slapen, ook in de winter. Welke voordelen levert dit op?

  • het vocht dat je tijdens het slapen kwijtraakt, wordt beter afgevoerd
  • schimmels en huisstofmijt gedijen minder goed in een geventileerde kamer
  • meer zuurstof in de slaapkamer en daardoor minder hoofdpijn bij het opstaan
  • lagere koolstofdioxidewaarde in de slaapkamer waardoor je dieper slaapt
  • door in een geventileerde kamer te slapen, bouw je meer weerstand op en voel je je fitter

Anders dan mensen vaak denken, wordt een verkoudheid niet veroorzaakt door kou maar door een virus. Dit betekent dat slapen met een open raam geen risicofactor voor een verkoudheid is. Door de continue toevoer van frisse lucht en zuurstof en de afvoer van vocht, slaap je bovendien dieper, belast je het lichaam minder en is de kans groter dat je zonder hoofdpijn wakker wordt. Tijdens onze slaap ademen we koolstofdioxide uit. Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer ’s nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn. Bovendien laat Deens onderzoek zien dat een lage koolstofdioxidewaarde in de nacht zorgt voor een beter concentratievermogen gedurende de dag. Allemaal voordelen om dat raam wat vaker open te zetten dus!

Maar… let op!

Slapen met een open raam lijkt dus een verstandige keuze, zeker als je slaapproblemen hebt of moeilijk in slaap valt. Gooi nu uit enthousiasme je raam echter niet zomaar wagenwijd open! Het is van belang om even bij de volgende zaken stil te staan.

  • voor mensen met longproblemen is het belangrijk dat er niet al te grote temperatuursverschillen zijn
  • zorg ervoor dat het niet tocht op de slaapkamer, dit kan een stijve nek veroorzaken. Zet dus in de winter nooit twee ramen tegen elkaar open
  • zet, zoals hierboven beschreven, in de winter het raam niet te ver open. Op een kiertje zetten is dan beter om het lichaam niet te veel te belasten

Slaap jij liever met het raam open of juist dicht? En welke voordelen ondervind je hiervan?

Vorig artikel
Damai; duurzaam beddengoed in trendy stijlen
Volgend artikel
Minder zweten in bed