Helpen deze mythes je echt beter in slaap te komen?

Helpen deze mythes je echt beter in slaap te komen?

Helpen deze mythes je echt beter in slaap te komen?

Kun je niet slapen? Drink dan een kopje warme melk of neem nog even een warm bad voor je naar bed gaat. Dit waren vast de dingen die je vroeger te horen kreeg als je niet kon slapen. Of misschien vertel je ze nu wel aan je eigen kinderen. Maar werken deze mythes eigenlijk wel echt? Wij zochten het voor je uit!

Een warm bad

Hoewel een warm bad sowieso heerlijk is om te nemen voordat je gaat slapen, is het maar de vraag of het ook helpt bij het sneller in slaap vallen. Dit is namelijk heel persoonlijk! Op zich klinkt het best logisch: wanneer je lichaamstemperatuur hoog is, voel je je voornamelijk opgewekt en heb je veel energie. Wanneer je lichaamstemperatuur daalt, voel je je vaak moe. Wanneer je dus uit een heerlijk warm bad komt, zal je lichaamstemperatuur dalen en voel je je meer moe. Helaas gaat dat niet bij iedereen even geleidelijk, en bij sommige mensen kan het lang duren voordat de lichaamstemperatuur gaat zakken. Even uitproberen dus!

Warme melk

Een kopje warme melk voor het slapengaan kan je zeker helpen met sneller in slaap vallen. Deze mythe is dus waar! Het is alleen niet vanwege de reden die over het algemeen bekend is. In melk zou een stofje zitten, namelijk tryptofaan, wat je zou helpen sneller in slaap te vallen. Tryptofaan zit ook wel daadwerkelijk in melk en het help je ook sneller in slaap te vallen, alleen is de combinatie van het stofje en veel proteïne niet zo gunstig. Helaas! Hoe warme melk je dan wel helpt sneller in slaap te vallen? Door de melk op te warmen is het waarschijnlijk gewoon comfortabel: je krijgt er een warm gevoel van in je maag en wordt een beetje slaperig.

Visualiseren

Stel je voor dat je op een heerlijk strand ligt, het zonnetje op je huid en de zee binnen handbereik. Ook van visualiseren zou je sneller in slaap kunnen vallen, volgens de mythes. Het goede nieuws is dat dat ook daadwerkelijk klopt! Bij een studie van de Oxford universiteit vielen de deelnemers het snelst in slaap wanneer ze zich naar een fijne plek visualiseerden. De onderzoekers denken dat dit komt, omdat je dan cognitieve energie gebruikt – al ligt dat natuurlijk wel een beetje aan de moeite die je in je visualisatie stopt.

Schaapjes tellen

1 Schaapje, 2 schaapjes, 3 schaapjes.. Ben je al moe? Een van de meest gehoorde mythes bij het niet kunnen slapen is om dan maar schaapjes te gaan tellen. Waarom schaapjes? Dat weet eigenlijk niemand. Het idee achter het tellen is dat het je zou afleiden van andere gedachten, waardoor je sneller in slaap zou kunnen komen. Het jammere is alleen dat dat niet werkt. De universiteit van Oxford heeft dit onderzocht, en het duurde bij de deelnemers zelfs langer om slaap te vallen wanneer ze schaapjes gingen tellen.

Lavendel

Veel mensen vinden lavendel een heerlijke geur waarvan je een beetje slaperig of op z’n minst ontspannen van wordt. Uit studies blijkt dat een paar druppels lavendelolie de slaapkwaliteit tot 20 procent kunnen verbeteren. Bij een andere studie werden de deelnemers ’s ochtends uitgerust wakker. Het lijkt ons het proberen waard!

En, welke mythe ga jij proberen?

Vorig artikel
Volgend artikel
Fluweel, velours en velvet: wat is nu wat?