Help! Eerste hulp bij hoofdluis

Help! Eerste hulp bij hoofdluis

Wanneer je kind (of jijzelf!) last heeft van hoofdluis, dan denk je waarschijnlijk alleen maar aan de jeuk die de beestjes op je hoofd veroorzaken. Het liefst jaag je ze zo snel mogelijk weg. Maar hoe kun je dat eigenlijk het beste doen? En moet je dan ook rekening houden met je beddengoed?

Ik heb hoofdluis, wat nu?

Hoofdluis is niet fijn: je krijgt vreselijke jeuk op je hoofd en het idee dat er allemaal beestjes over je hoofd en haar lopen is niet fijn. Wanneer je ergens hoofdluis hebt opgelopen, wil je daar zo snel mogelijk van af. Het belangrijkste daarbij is het goed uitkammen van je haar. Het handigst is als iemand anders dat voor je doet. Die persoon kan met een klein kammetje goed de luizen uit je haar halen. Dit is een intensief werkje, maar wel de meest effectieve (al biedt het geen garantie!) en goedkoopste manier om hoofdluis te bestrijden. Laat je haar 14 dagen lang elke dag door iemand uitkammen. Lukt het niet met het kammen? Dan zijn er ook shampoos waarmee je je haar kunt wassen. Met deze shampoos kun je de luizen doden en voorkomen dat ze eitjes (neten) in je haar leggen.

Wat doe je met je beddengoed?

Veel gezinnen gaan zodra er luizen ontdekt zijn bij een van de gezinsleden alles schoonmaken. Het hele huis wordt overhoop gehaald: alles moet in de wasmachine om het luizenvrij te krijgen. Toch is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Luizen houden zich vast aan je haar, en gaan dus eigenlijk nauwelijks in je beddengoed, op je knuffels of in de bank zitten. Luizen worden alleen overgedragen door contact met iemand anders’ haar. De kans dat een luis zich ergens anders dan op je hoofd bevindt is dus heel erg klein. Dat scheelt weer een hoop wasbeurten!

Fris je bed in

Vind je het nu toch frisser om je beddengoed even te wassen, dan kan dit prima op 30 graden. Je beddengoed wassen op 60 graden is eigenlijk helemaal niet nodig. Luizen overleven zo’n wasbeurt niet, als ze al op het beddengoed zijn beland. Mocht er per ongeluk wel één in je kussen zijn blijven hangen, dan heeft die de dag waarschijnlijk niet overleefd en is de luis dus al dood als jij je bed inkruipt ’s avonds. Je kunt dus met een gerust hart gaan slapen!

Last van andere beestjes in je bed? Bekijk dan ook onze tips voor bedwantsen en huisstofmijt.

Help! Eerste hulp bij hoofdluis
Vorig artikel
Volgend artikel
vatten blinde mensen beter de slaap