Waarom helpt een nachtje erover slapen niet?

Een nachtje erover slapen…

Wel of niet die dure schoenen kopen? Ja zeggen tegen die nieuwe baan? Iedere dag nemen we beslissingen, waarbij de een belangrijker is dan de ander. Over deze beslissingen slapen we graag een nachtje. Met de hoop dat we de volgende dag zeker van onze beslissing. Maar met deze uitspraak hebben we het bij het verkeerde eind. Het maken van een beslissing wordt misschien juist wel moeilijker na een nachtje erover slapen…

Het maken van een beslissing

Een nachtje erover slapen: een uitspraak waar we ons allen wel eens schuldig aan hebben gemaakt. Deze uitspraak doen we vaak in situaties wanneer we geen beslissing kunnen nemen. Maar uit een experiment is gebleken dat het maken van een beslissing juist moelijker wordt na een nachtje erover slapen. Maar waarom helpt dit niet dan?

Uit onderzoek

Uma R. Karmakar, assistent professor aan de Business Administration van Harvard Business School, deed een reeks experimenten om het effect van slapen op het nemen van besluiten te onderzoeken. Een goede nachtrust zou immers veel positieve effecten hebben: het is bevorderlijk voor onze creativiteit en oplettendheid en het maakt ons minder afhankelijk van onze emoties. Daarom zou het logisch zijn dat mensen zich zelfverzekerder voelen over hun beslissing na een nachtje erover slapen.

Het experiment

Om deze veronderstelling te testen, deed Karmakar een experiment waarbij ze een groep studenten vier laptoptassen liet zien en hen liet kiezen welke ze het liefst wilde hebben. Alle tassen waren hetzelfde qua prijs, kleur en kwaliteit, maar hadden allemaal verschillende kenmerken. Samen met de kenmerken gaf ze een aantal positieve en negatieve punten over de tassen. De studenten moest zo veel mogelijk informatie over de tassen zien te onthouden. Ten slotte vertelde ze dat ze de door hun gekozen tas konden winnen. Sommigen deden deze selectie ’s avonds en moesten de volgende ochtend terugkomen. Anderen voerden de selectie ’s ochtends uit en moesten ’s avonds terugkomen.

De uitkomst

Uit eerder psychologisch onderzoek is gebleken dat wanneer je slaapt je informatie stabiliseert die je hebt geleerd. Je slaat de informatie dan van het korte naar het lange termijngeheugen op. Hierdoor zou een nachtje erover slapen helpen om informatie te organiseren en daardoor beter een keuze te kunnen maken. Maar niets is minder waar. De studenten die “een nachtje erover hadden geslapen” wisten meer kenmerken te herinneren over alle vier de tassen. Hierdoor waren ze niet meer overtuigd over hun keuze, omdat ze de positieve eigenschappen van de andere tassen ook hadden onthouden. Bovendien waren deze groepen minder geïnteresseerd om überhaupt geld uit te geven aan een laptoptas.

Conclusie

Door middel van dit experiment is dus gebleken dat het maken van een beslissing juist moeilijker wordt na een nachtje erover slapen. Dit komt doordat je meer (positieve) zaken onthoudt van de verschillende mogelijkheden die je hebt, waardoor het wegstrepen van mogelijkheden moeilijker wordt. Onderzoeker Uma R. Karmarkar concludeert het volgende: “Ergens over slapen zorgt er niet voor dat je je beter voelt over de keuze die je maakt, en kan zelfs zorgen dat je je er slechter door voelt”. Met ander woorden, je mag er altijd over nadenken, maar hak de knoop voor bedtijd door.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel