Dit is het beste tijdstip om te gaan slapen - Wat is jouw sleep time?

Dit is het beste tijdstip om te gaan slapen

Gemiddeld heeft een mens zo’n acht uur slaap nodig. Te weinig slaap is slecht voor je, maar teveel slapen kun je eigenlijk ook beter niet doen. Dit weten we allemaal wel, maar wanneer kun je dan het beste gaan slapen?

De gevolgen van te lang of te kort slapen

Van te kort slapen ga je de gevolgen al snel merken. Je bent moe, rusteloos en snel geïrriteerd. Maar behalve deze dingen waar jij vooral zelf last van hebt, ben je ook in het verkeer minder alert en veroorzaak je sneller een ongeluk. Je leert slechter en slaaptekort kan lijden tot huidveroudering en gewichtstoename. Hoewel je zou denken dat deze symptomen alleen worden veroorzaakt wanneer je te weinig slaapt, kunnen deze ook optreden als je veelvoudig te lang slaapt. Oppassen dus!

Sleep time

Elke nacht dat je gaat slapen doorloop je een aantal slaapcycli. Elke cyclus duurt 90 minuten en gaat dan over op een volgende. Wanneer je uitgerust wakker wilt worden, dan is het belangrijk dat je de cyclus steeds afmaakt. Als je ’s nachts ongeveer de aanbevolen acht uur wilt slapen, betekent dat dat je vijf cycli van 90 minuten nodig hebt. In totaal is dat 7,5 uur die je dan slaapt. Het beste is dan om uit te gaan van het tijdstip wanneer je wekker gaat. Is dat om 6 uur ’s ochtends, dan kun je het beste gaan slapen om 22:30 uur. Gaat je wekker pas om half 8, dan is het voldoende om rond 00.00 uur naar bed te gaan. Tel er misschien nog een half uurtje bij op om je klaar te maken en daadwerkelijk in slaap te vallen en je weet jouw ideale sleep time!

Dit is het beste tijdstip

Hoewel het beste tijdstip om te gaan slapen dus voor iedereen verschilt, is er wel een tijdstip dat tijdens een onderzoek is aangeduid als hét beste tijdstip om te gaan slapen. Tijdens het onderzoek werd het slaapgedrag van duizend mensen bekeken. De mensen die om 22:37 uur naar bed gingen, voelden zich de volgende dag het meest energiek en uitgerust. Het is het proberen waard, niet waar?

Vorig artikel
verkoudheid slaaphouding lichamelijke klachten
Volgend artikel