6 ergernissen die je uit je slaap houden

6 ergernissen die je uit je slaap houden

Het zou mooi zijn als je je níet herkent in het volgende stukje, maar die kans is waarschijnlijk erg klein. Als het erop aankomt, zijn we namelijk bijna allemaal wel bekend met ergernissen die je uit je slaap houden. Een heerlijke, ontspannen nachtrust in een warm bedje? Deze zes zaken gooien roet in het eten.

1. Snurken

Verreweg de meeste ergernissen als het om slapen gaat hebben te maken met de partner. Hoeveel je ook van man- of vrouwlief houdt, in bed komt soms je slechtste kant naar boven als hij of zij je alwéér uit je slaap houdt. Door te snurken bijvoorbeeld. Fanatieke snurkers kunnen geluidsbarrières doorbreken, complete bossen omzagen en zo het bloed onder je nagels vandaan halen. Niet zelden worden er dan ook flinke trappen uitgedeeld in bed. Want dat helpt. Tijdelijk…

2. Míjn dekbed!

Vind jij het ook zo lekker om helemaal in je dekbed weg te kruipen? Helaas, wie samen slaapt moet ook leren delen. Je dekbed eerlijk delen blijkt niet altijd een gemakkelijke opgave te zijn. Al slapende trekt je partner steeds meer dekbed bij je vandaan, waardoor je zelf overblijft met een pietluttig stukje dat net groot genoeg is om je been en arm mee te bedekken. En daar moet je het dan de rest van de nacht maar mee doen? Echt niet, hier met dat dekbed! En dus mondt slapen soms uit in een ordinair partijtje dekbed-trekken.

3. Ruimtegebrek?

Goed, als het je meezit heb je bovenstaand probleem niet en hebben jullie een eerlijke dekbedverdeling. Maar hoe zit het met de ruimte in bed? In een ideale wereld slapen we beiden op onze eigen helft. Feit is dat wie slaapt zich daar helemaal niet mee bezig houdt. En dus kan het gebeuren dat jij ’s nachts wakker wordt doordat je gevaarlijk op het randje van het bed ligt te balanceren, terwijl je partner met armen en benen wijd driekwart van het bed heeft veroverd.

4. Onrustig slapen

Om in slaap te kunnen vallen heb je rust om je heen nodig. Heb je pech, dan is jouw geliefde een onrustige slaper die je continu uit je slaap houdt. De onrustige slaper kenmerkt zich door vaker dan gemiddeld te woelen, draaien, zuchten en kuchen. Ook praten behoort tot de mogelijkheden. Een woordje hier en daar kan nog grappig zijn, maar een hele verhalenbundel wordt een beetje teveel van het goede. Vooral als je bijna in slaap valt en ineens wakker schrikt van een ijzingwekkende kreet.

5. Geurtjes

Jammer dat je partner zich niet bewust is van zijn acties tijdens het slapen. Het zou namelijk een hoop narigheid kunnen voorkomen. Waarschijnlijk is iedereen wel minstens één keer geconfronteerd met een geur die je het liefst direct je bed uit doet rennen. Partners zijn ook maar mensen en dus laten ze winden. Overdag zijn ze zich daar bewust van – ’s nachts ontkom je er helaas niet aan. Niet met de dekens wapperen is het advies.

6. Kruimels

Een iets minder vaak voorkomende, maar toch vervelende situatie is een partner die graag in bed eet. Een koekje voor het slapengaan, een boterham tijdens slapeloze nachten… Op zich heel gezellig, maar een bed is gewoon niet bedoeld als plaats om te eten. Want kruimels uit je oren en neus vandaan plukken is nu eenmaal niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Kant-en-klare oplossingen zijn er helaas niet. Gelukkig is gedeelde smart halve smart en haal je misschien enige troost uit het feit dat half Nederland zich ligt te ergeren! En je partner zich misschien ook wel aan jou…

Vorig artikel
Volgend artikel