Hoe kies ik een dekbed dat bij mij past? - Smulderstextiel.nl Blog

Hoe kies ik een dekbed dat bij mij past?

hoe kies ik een dekbed dat bij mij past?

Een dekbed bepaalt grotendeels de kwaliteit van je nachtrust en is bovendien een aankoop die je voor een flink aantal jaren doet. Het is dan ook belangrijk een dekbed te vinden dat precies bij je past en aan je wensen voldoet. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een nieuw dekbed wilt aanschaffen? We vertellen je er graag meer over!

Bij de aanschaf van een nieuw dekbed spelen praktische zaken en persoonlijke voorkeuren een grote rol. Met dit stappenplan begeleiden we je naar de juiste keuze.

Er zijn vier stappen:

  1. Maten
  2. Warmteklasse
  3. Soort dekbed (zoals zomerdekbed of 4-seizoenen)
  4. Vulling

1. Maten

Je doet er bij het uitzoeken van een nieuw dekbed goed aan eerst de maat van het bed te bepalen. Heb je dat gedaan, dan kun je een bijpassende dekbedmaat zoeken. We onderscheiden vier gangbare maten; de standaard 1-persoons en 2-persoons dekbedden, de lits-jumeaux maat (breder en langer dan een 2-persoons) en de extra brede lits-jumeaux. Daarnaast hebben we nog peuter en kinderdekbedden.

Nog meer hulp nodig bij het bepalen van de maat? Lees dan onze blog Welke maat dekbed heb ik nodig?. Klaar? Dan gaan we over naar stap 2.

De verschillende maten op een rijtje. De langere maat per categorie is aan te raden bij mensen langer dan 1.80 meter.
De verschillende maten op een rijtje. De langere maat per categorie is aan te raden bij mensen langer dan 1.80 meter.

2. Warmteklasse

Voor koukleumen kan het niet warm genoeg zijn, terwijl mensen die het van nature snel warm hebben het liefst zo koel mogelijk slapen. Zoveel mensen, zoveel wensen en daarom is het voor een goede nachtrust erg belangrijk de juiste warmteklasse te kiezen. Dekbedden hebben 4 verschillende warmteklassen, die zijn afgestemd op de seizoenen en op de warmtebehoefte:

  • klasse 1 dekbedden bieden de hoogste warmte-isolatie en zijn geschikt voor de winter en voor mensen die het snel koud hebben
  • klasse 2 dekbedden bieden een gemiddelde warmte-isolatie en zijn het hele jaar door geschikt
  • klasse 3 dekbedden zijn ideaal voor het voor- en najaar en zijn geschikt voor mensen die het vrij snel warm hebben
  • klasse 4 dekbedden zijn het dunst en zorgen voor verkoeling; geschikt voor de zomer en voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts.

3. Soort dekbed

Koop je een nieuw dekbed, dan is het ook verstandig om na te gaan welk soort dekbed je wilt. Wat zijn de keuzemogelijkheden en wat is het verschil?

  • Zomerdekbed
  • Lente/Herfst dekbed
  • Winterdekbed
  • 4-seizoenen dekbed
  • Partnerdekbed
  • Kinderdekbed

Per seizoen is er een passend dekbed, het verschil zit hem voornamelijk in de warmteklasse. Een zomerdekbed is dun en luchtig, een dekbed voor de lente/herfst is de zogenaamde middenmoot terwijl een winterdekbed volumineus aanvoelt en de warmte goed vasthoudt. Een 4-seizoenen dekbed heeft twee delen met een verschillende warmteklasse, één voor de zomer en één voor de herfst. Deze delen kunnen los van elkaar gebruikt worden en vormen samengevoegd een lekker warm dekbed voor de winter. Daarnaast bestaan er ook nog handige partnerdekbedden. Op zoek naar een dekbed voor een kind? Daarvoor hebben we natuurlijk fijne kinderdekbedden!

4. Vulling

Naast de warmteklasse is de vulling van het dekbed bepalend voor het comfort. Een vulling bestaat uit dons, wol, katoen, bamboe, zijde of synthetisch materiaal. Bij de keuze voor de vulling moet je jezelf afvragen of je van een luchtig of iets zwaarder dekbed houdt, hoe warm je het ’s nachts hebt en of allergie voor huisstofmijt bij jou een rol speelt.

  • Dons heeft een hoge isolatiewaarde en zorgt dus voor warmte. Daarnaast is een dekbed met dons lekker licht en luchtig.
  • Wol is een goede keuze als je ’s nachts veel transpireert. Wol reguleert de temperatuur, het is daarnaast zelfreinigend en gaat een leven lang mee. Wol is van nature wel een vrij zwaar materiaal.
  • Katoen zie je vooral vaak bij zomerdekbedden. Katoen is namelijk sterk vochtabsorberend en warmteregulerend. Hierdoor voelt een katoenen verkoelend aan in de zomer.
  • Synthetisch materiaal is een goede keuze voor wie allergisch is voor huisstofmijt, omdat dit dekbed op hoge temperatuur gewassen kan worden en daarmee de mijt doodt. Tevens is een synthetisch materiaal geen fijne leefomgeving voor de huisstofmijt, waardoor de kans op een allergische reactie al vele malen minder is.

Dekbed kiezen

Dit waren de vier basisstappen om je tot de juiste keuze voor een dekbed te brengen. Ben je er nog niet over uit? Waar je verder nog op kunt letten als je een nieuw dekbed uitzoekt, is het vulgewicht. Hoe hoger het vulgewicht, hoe meer vulling het dekbed heeft en hoe comfortabeler het aanvoelt. Een goedkoop dekbed heeft vaak een lager vulgewicht, waardoor deze minder comfort biedt. Tot slot kan het ook zinvol zijn op de tijk, de hoes, van het dekbed te letten. Een tijk moet niet te open zijn, omdat dit een gevoel van tocht kan geven. Bovendien is het voor mensen die een allergie voor huisstofmijt hebben van belang een dicht geweven tijk te kiezen, zodat huisstofmijt het dekbed niet kan binnendringen.

Met deze kennis kun je hopelijk een weloverwogen keus maken en een dekbed kiezen dat helemaal bij je past!

Bekijk alle dekbedden in ons assortiment

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
wat te doen tegen koude voeten in bed?